β. ΣΚΗΤΗ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ


   Η  Σκήτη  των Καυσοκαλυβίων  Βρίσκεται σε απόσταση 2 ½ ωρών προς τα νότια της μονής και αποτελείται από 40 περίπου καλύβες.
   Ακολουθεί τον ιδιόρρυθμο βίο και οι πατέρες ασχολούνται με τη μικροτεχνία και την ξυλογλυ- πτική. Στη θέση της σημερινής σκήτης κατέφευ- γαν για άσκηση μοναχοί ήδη από τον 14ο αιώνα, και σ’ αυτή την εποχή τοποθετείται η δράση του αγίου Μαξίμου, ο οποίος ονομάστηκε Καυσοκαλυ- βίτης, γιατί στον αγώνα του κατά της ιδιοκτησίας έκαψε την καλύβα  του. Ο κυριακός ναός ιδρύθη- κε το 1745 και τοιχογραφήθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα. 
   Ο πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ φρόντισε για την ανέγερση του κωδωνοστασίου (1897). Ανάμεσα στα άλλα κειμήλια ξεχωριστή θέση έχουν οι τρεις μεγάλες βυζαντινές εικόνες που φυλάγονται στον κυριακό (Θεοτόκος Βρεφοκρατούσα, Παντοκρά- τορας, Άγιοι Πάντες). Στη βιβλιοθήκη φυλάγονται 50 περίπου χειρόγραφα. Στη Σκήτη μπορεί κάποιος να πάει με πλοίο,από Δάνη ή με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι: Σκήτη Αγίας Άννης-Σκήτη Καυσοκαλυβίων-Κερασιά-Ι.Μονή Μεγίστης Λαύρας.
   
   ΙΕΡΕΣ  ΕΙΚΟΝΕΣ – ΚΑΛΥΒΕΣ – ΣΠΗΛΑΙΑ  Κ.Λ.Π.